Bütün insanlık bir küp şekere sığabilir
Atomun yapıtaşlarını hatırlıyor musunuz; Nötron, proton ve elektronlar. İlginç olan ise atomun çoğunun boşluktan oluşması... Yani, normal bir hidrojen atomunun %99.9999999999996’sı boşluktan oluşuyor. Peki, bu ne anlama geliyor? İnsan ırkındaki atomların içindeki boşlukları çıkarttığınızda ve bütün atomları bir arada sıkıştırdığınızda bir şeker kübüyle aynı hacmi elde edersiniz!
Peki bu şeker kübünün ağırlığı ne olur?
Atomun kütle ağırlığının çoğunluğu, atomun çekirdeğinden gelir. Bu nedenle, atomun boş bölümlerini çıkartsanız bile ağırlığı aynı kalacaktır. Yani, içine insanlığı sığdırdığımız şeker kübü, gerçekten de çok yoğun olacaktır.
Evrenin çoğunluğu hala bilinmemekte
Astrofizikçiler ne kadar yol kat etmiş olsalar da, yeni gezegenler keşfetseler de, hala evrenle ilgili pek çok bilinmeyen şey var. Bilim adamlarının kafasını en çok kurcalayan şeyler ise karanlık madde ve karanlık enerjidir. Karanlık madde ve enerji hakkında bilinen şeyler; ne kadar çok oldukları ve evreni nasıl etkiledikleridir. Gelecek zamanda bunların sırrının çözülmesi umuluyor.
Işık hızı sürekli olarak değişiklik gösterir
Einstein’ın teorisine göre, ışık hızı saatte 671 milyon mildir ve herhangi bir şeyin en hızlı hareket edebileceği oran budur. Fakat ışık her zaman en hızlı şeklinde hareket etmez. Camda ve su altında orta hıza da inebilir ve orta hızda o kadar yoğunlaşır ki ışığın hızını damlama hızına kadar indirebilirsiniz! Üstelik ışık, bükülebilir.
Uzayda yolculuk edenler izafiyet sayesinde biraz daha genç olarak dünyaya dönerler
Einstein’in bulduğu izafiyet teorisine göre, zaman, herkese göre aynı işlemez. Birinin zamanı, diğer kişininkiyle aynı şekilde ilerlemez. Kişinin hızına göre zamanı hissetme şekli farklılık gösterir. Eğer gerçekten de hızlı yolculuk yaparsanız, zaman sizin için biraz daha yavaş akacaktır. Bu sayede siz, diğerlerinden daha geç yaşlanırsınız. Fakat bu etki yalnızca ışık hızına yakın yolculuk ettiğiniz zaman gözle fakedilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder