17 Temmuz 2014 Perşembe

Yaz sıcaklarında rahat uyumak için bunları yapın. Sıcaktan bunalıyor ve rahat uyuyamıyorsanız bu öneriler tam size göre...

Yılın en sıcak ve bunaltıcı günlerini yaşıyoruz. Gündüz ne kadar zorluk çekiyor ve bunalıyorsak gece de aynısını yaşıyoruz. Hatta bazı geceler okadar sıcak oluyor ki uykuya dalamıyoruz, dalsak bile gecenin bi saatinde uyanıveriyoruz.
Peki daha rahat bir uyku çekebilmek için ne yapabiliriz? Bunun bir çözümü var mı?
İşte sıcak gecelerde sizi rahatlatacak öneriler...
- Sorunlarınız olsa bile bunları gece fazla kurcalamayın.
- Spor yapın (ama yatmadan iki saat önce değil). 
- Dengeli beslenin, sigarayı bırakın, çay ve kahveyi azaltın.
- Yatağa yattığınızda boynunuzu da destekleyen bir yastık kullanın. Mümkünse elinizin ve kolunuzun üzerine yatarak uyumayın. Yüzüstü baş yana dönmüş uyumaktan da kaçının.
- Eğer gün içinde çok kafeinli içecek aldıysanız, ekmek ya da kraker gibi karbonhidratlı besinler alarak kafeinin etkilerini azaltın.
- Sokak gürültüsünü engellemek, sesli cihazları yatak odasından çıkarmak, çare olabilir.
- Uyku saatlerimizi ve süresini bilmek ve bunlara uygun saatlerde yatıp kalkmak, sağlıklı bir uykunun ilk şartıdır.
- Yatmadan hepsini kapatın, perdeleri çekin. Işık uykuya mani olur. Elektronik cihazlar, hatta gece lambası dahi sıcaklığı arttırır.
- Bazılarımızın yatakta yemek yeme, televizyon seyretme gibi alışkanlıkları vardır. Ancak, yatak sadece uyumak için kullanılmalıdır. Yatmadan önce zihni yormayan kitaplar okunabilir.
- Uzmanlara göre yatak en az 180×240 cm boyutlarında olmalı.
- Yatmaya yakın alkollü içkiden kaçının.
- Isı yalıtımlı mekânlar kışın sıcak, yazınsa serin olur. Yalıtımla soğutma cihazlarının harcadığı enerji de yüzde 50 azalıyor.
- Uygun büyüklük ve güçte klima satın alın. Klimayı dış ortamdaki sıcaklığın en fazla 5-6 derece altına göre ayarlayın.
- Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre yatak odasında cep telefonu çalması, kaliteli uykudan ortalama 50 dakika çalıyor.
- Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler uyutmaz. Sıcak havada hafif yiyecekler yiyin ve yemek ile uyku arasına en az üç saat koyun.
- Ayrıca fasulye, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi gaz yapan sebzelerden ve mide yanması yapabilecek baharatlardan da akşamları kesinlikle uzak durulması gerekiyor.
- Serotonin, tripofan ve melatonin yönünden zengin bazı besinler uyumanıza yardımcı olur; ılık süt bunların başında gelir.
- Ayrıca ton ve kalkan balığı, enginar, badem, yumurta, şeftali, ceviz, kayısı, kuşkonmaz, keten tohumu, yulaf, patates ve muz da uyku getiren diğer besinlerdir.
- Terleme, su ve elektrolit kaybına yol açar. Sıcakta serinlemek için bol su için. Günlük ihtiyaç 1.5 litre.
- Yatmadan önce (en fazla 37 derecede) alınacak ılık bir duş uyumaya yardım eder. Duştan sonra saçınızı ıslak bırakmak da faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder