▼
3 Temmuz 2014 Perşembe
Başucu kitapları.. Kafa dağıtmak için kitaplar
Yatağa girdiğinizde romanınızı elinize alıp okumaya başladığınızda daha birinci sayfanın sonuna gelmeden gözleriniz mi kapanıyor? Çünkü ‘başucu’ kitapları roman gibi devamlılığa sahip ve aşırı dikkat gerektirecek kitaplar olmamalı bence. Tamamen kafayı dağıtacak, yüzünüzü güldürecek ve birbirinden bağımsız kısa öykülerin yer aldığı ‘indeks’ mantıklı kitaplar olmalı.
Ben de sizlerle kendi favori başucu kitaplarımı paylaşmak istedim.
Şeylerin Tarihi (Çivi Yazıları)
Kitabın arkasında şöyle yazıyor: "Şey: İnsanın bilgi bankasında yer alsın veya almasın, kendisinden ayrı tutmak, düşüncesinde ayrı bir yere oturtmak için, varolsun ya da varolmasın, düşünce konusu edilebilen her türden varlığı belirtmek için kullanılan terim..."
Kitap ise bu terimlerin gündelik hayatımızda en çok karşımıza çıkan tarihlerini içeriyor. Tokalaşmaktan merdiven altına, hamburgerden sosise, dondurma külahından makyaja, özel günlerden sevgiliye, anneye ve babaya kadar aklınıza gelebilecek en uç ‘şey’lerin bile tarihini anlatıyor. Tarihini derken sizi korkutmasın, öyle komik ve eğlenceli hikayeler okuyorsunuz ki, etrafınızdaki her şeye bambaşka bakmaya başlıyorsunuz…
Cahillikler Kitabı (NTV Yayınları)
Bu kitaba göre “Bildiğinizi düşündüğünüz her şey yanlış”. Cahillikler Kitabı, filozofların, bilimcilerin ve sokaktaki insanların tarihin büyük bölümünde cevabını aradıkları bir soruya ışık tutuyor: Hakikat nedir, zırva nedir?
Siz hâlâ iki tane burun deliğimiz olduğunu, Dünya'nın tek bir uydusunun bulunduğunu, beş duyumuz olduğunu, suyun renksiz olduğunu, Amerika'nın adının Amerigo Vespucci'den geldiğini ya da 36 Osmanlı padişahı olduğunu düşünüyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız.
Dünya'nın yedi tane uydusu vardır. Bütün insanların dört burun deliği vardır. Buhar makinesi eski Yunan'da icat edildi. Bir mavi balinanın yutabileceği en büyük şey greyfurttur. Şu ana kadar ölmüş olan bütün insanların yarısını dişi sivrisinekler öldürmüştür. Dünyadaki en uzun dağ Mauna Kea'dır. İnsanın en az, dokuz duyusu vardır. Maddenin 15 hali vardır. Su mavidir. Panter diye bir şey yoktur… Ve daha neler neler…
Aptallık Ansiklopedisi (Ayrıntı Yayınları)
Şapşalca hatalar, saçmalıklar, sakarlıklar, aptallıklar... Bunlar uygarlığın temeli ya da insan davranışının belirleyici unsuru olabilir mi? Bu komik ama düşündürücü kitabı mutlaka okuyun!
Bu kitap kaynağını masallar, karikatürler, fıkralar, trafik kazaları, bahçe tasarımı, bilimkurgu gibi örneklerin oluşturduğu gözlemlerden derlenmiş. Yazar, Nasreddin Hoca fıkralarının yanı sıra, sanat ve edebiyattan örneklerle, aptallığın zekânın can alıcı bir koşulu olduğunu, ahmakça hataların gelişmeyi tetiklediğini savunuyor. Edebi ve anekdota dayalı bir aptallık kültürüyle ilgilenirken, kurbanla celladın, aldatanla aldatılanın aynı kişi olduğu, iyilerin kötü olma olanağına sahip olmadıkları için iyiliği seçtikleri insanlık durumlarından söz ediyor.
Saat farkı yüzünden amacına ulaşamayan terör eylemleri, bilgisayar kullanımının kağıt tüketimini artırması, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için kullandığımız kremlerin kansorejen maddeler içermesi, aptallığın yaygınlığını kanıtlayan örneklerden yalnızca birkaçı...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder