Brokoli, kivi, enginar, yoğurt, domates, havuç bağışıklık sisteminin en iyi dostlarını oluşturuyor. Soya fasulyesinin içeriğinde bulunan isoflavanlar kemik erimesi ve kalp damar hastalıkları riskini azaltıyor. Sarımsakta bulunan kükürtlü bileşikler, kalp damar hastalıkları riskini düşürüyor. Meyan kökünde bulunan glikozidler alerji ve iltihabı azaltıyor. Omega 3 yağ asitleri adı verilen ve balıkta bolca bulunan yağ asitleri ve proteinli gıdalarda aldığımız arginin amino asidi, bağışıklık sistemi için önemli besin kaynaklarını oluşturuyor.
Yeşil çay, nar, semizotu, pancar, pazı ve tarçın antioksidan özellik taşıyor. Ekinezya, soğuk algınlığında bağışıklık sistemini güçlendiriyor, fakat çok uzun süre kullanıldığında vücutta bağışıklık kazanıp etkisiz hale gelebiliyor.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN ÖRNEK DİYET LİSTESİ
Kahvaltı: 1 bardak yağsız süt, 4 kaşık müsli, 1 orta boy portakal veya 1 adet nar
Ara: 1 avuç kuru üzüm, 2 tane ceviz içi veya 8 tane badem
Öğle: 3 köfte kadar ızgara et-tavuk veya balık (Izgara, haşlama veya fırında), nane-tere-marul-maydanoz ve havuçtan oluşan salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı bol limon ile), 2 dilim tam buğday ekmeği
Ara: 1 meyveli yoğurt, 1 tatlı kaşığı keten tohumu
Akşam: 8 yemek kaşığı zeytinyağlı brokoli, semizotu salatası, 1 dilim tam tahıllı ekmek, 1 orta boy kivi
Ara: 1 fincan yeşil çay, 1 fincan ıhlamur, 1 dilim ananas ve 6-7 adet çilek
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder